Dieta kapuściana - założenia i efekty

Spis treści

  1. Czym jest dieta kapuściana?
  2. Przepis na zupę kapuścianą
  3. Co poza zupą kapuścianą?
  4. Zasady diety kapuścianej
  5. Przykładowy jadłospis
  6. Wady i zalety diety kapuścianej
  7. Efekty diety kapuścianej

nutrigo lab burner

Czym jest dieta kapuściana?

Dieta kapuściana jest dietą z kategorii błyskawicznych. Co to znaczy? Trwa zaledwie 7 dni i pozwala zaskakująco dużo w bardzo krótkim czasie. Dieta kapuściana daje możliwość pozbycia się nawet 4-5 kg w przeciągu tygodnia. Z diety korzystają często osoby, które przed ważną uroczystością czy imprezą chcą szybko zgubić kilka kilogramów. Dieta kapuściana opiera się na spożywaniu w głównej mierze zupy kapuścianej, którą wzbogaca się o świeże warzywa, owoce oraz niewielkie ilości mięsa i ryżu. Dieta kapuściana charakteryzuje się niską kalorycznością, ale również większą monotonią. Co więcej dieta ta pozwala pozbyć się nagromadzonej wody, szkodliwych substancji i przyspieszyć metabolizm. Jednocześnie warto zauważyć, że jeśli po zakończeniu diety kapuścianej przejdziemy na bardziej zróżnicowaną, niskokaloryczną dietę, to efekty odchudzania będą jeszcze lepsze i bardziej trwałe.

dieta kapuściana

Przepis na zupę kapuścianą

Składniki:

  • główka kapusty białej lub włoskiej (lub 3 kg kapusty kiszonej opłukanej w celu pozbycia się soli),
  • 6 cebul,
  • 2 zielone papryki,
  • pęczek selera naciowego,
  • 6 świeżych pomidorów lub puszka pomidorów,
  • 3 litry wody
  • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, chili, kminek, majeranek, czosnek, chilli; BEZ SOLI

Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć. Kapustę ciekamy w cienkie paski, a paprykę, seler i cebulę w drobną kosteczkę. Pomidory przed pokrojeniem w kostkę należy sparzyć i obrać ze skóry. Na głęboką patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek, wrzucić wszystkie warzywa oprócz kapusty i dusić do miękkości. Na samym końcu dodajemy kapustę. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy. Tak przygotowana zupa powinna nam wystarczyć na cały tydzień trwania diety.

Co poza zupą kapuścianą?

Dieta kapuściana dopuszcza spożywanie niektórych warzyw, wśród których można wyróżnić brokuły, kalafiora, brukselkę, sałatę, ogórki, paprykę, marchewkę, pietruszkę, por czy seler. Zdecydowanie możemy przez tydzień zapomnieć o ziemniakach, kukurydzy, groszku, fasolce, czy też pozostałych warzywach strączkowych. W przypadku owoców dieta uwzględnia spożywanie niewielkich ilości jabłek, pomarańczy, melona, czy arbuza. Kategoryczne nie mówimy bananom, awokado oraz wiśniom.

dieta kapuściana

Przygotowując posiłku musimy niestety zrezygnować z soli, cukru oraz tłuszczów. W diecie kapuścianej nie spożywa się produktów węglowodanowych i małą ilość produktów białkowych. Dopiero w drugim etapie do diety wprowadzane są produkty zwierzęce, takie jak chude mięso wołowe (ewentualnie pierś kurczaka) czy ryba o białym mięsie, np. mintaj.

Jeśli lubisz podjadać, nie stronisz od słodkości- to może być wyzwanie. Dieta kapuściana nie dopuszcza słodyczy, słonych przekąsek, czy też napojów alkoholowych i słodzonych.

Zasady diety kapuścianej

  1. Trwa 7 dni
  2. Podstawą diety jest zupa kapuściana, którą można jeść w nieograniczonych ilościach
  3. Przez pierwsze 3 dni dopuszcza się spożywanie niektórych owoców i warzyw
  4. W 4. dniu odchudzania pojawia się koktajl na bazie mleka i banana
  5. W kolejnych dniach można wprowadzić do diety niewielkie ilości mięsa, ryb oraz ryżu
  6. Należy przyjmować dużo wody mineralnej – około 2 l każdego dnia
  7. Dietę wspomaga się poprzez picie herbat ziołowych
  8. Zaleca się przygotowywanie naparów, które przyspieszają przemianę materii, działają moczopędnie i lekko przeczyszczająco
  9. Zaleca się picie zielonej herbaty oraz świeżych soków.

Przykładowy jadłospis

  • Dzień 1: zupa kapuściana, owoce, mineralna woda niegazowana, herbata, kawa
  • Dzień 2: zupa kapuściana, warzywa (najlepiej zielone lub liściaste), mineralna woda niegazowana, herbata, kawa
  • Dzień 3: zupa kapuściana, owoc, warzywa na parze, mineralna woda niegazowana, kawa, herbata
  • Dzień 4: zupa kapuściana, koktajl owocowy na bazie odtłuszczonego mleka, gotowany filet z indyka z surówką z kapusty i marchewki, woda mineralna niegazowana, kawa, herbata
  • Dzień 5: zupa kapuściana, owoc, warzywa na parze, bigos z dodatkiem cebuli, marchewki, papryki czerwonej, woda mineralna niegazowana, herbata, kawa
  • Dzień 6: zupa kapuściana, sałatka z warzyw, owoc, bigos z dodatkiem cebuli, marchewki, papryki czerwonej, woda mineralna niegazowana, herbata, kawa
  • Dzień 7: zupa kapuściana, ryż z warzywami, sok owocowo-warzywny, mineralna woda niegazowana, kawa, herbata

Wszystkie napoje przygotowujemy bez cukru!

Wady i zalety diety kapuścianej

Zalety

  • Prostota - produkty niezbędne do jej przygotowania są tanie i łatwo dostępne
  • Zasady diety są nieskomplikowane i łatwe w zastosowaniu
  • Bogata w wiele minerałów
  • Pomaga uzupełniać niedobory niektórych składników
  • Szybkie i satysfakcjonujące efekty

Wady

  • Dieta nie opiera się na zasadach, które można przestrzegać przez całe życie
  • Wymaga eliminacji z jadłospisu wielu potrzebnych produktów
  • Długotrwałe stosowanie może powodować wiele niedoborów witamin i minerałów
  • Niska kaloryczność diety może powodować bóle głowy, osłabienie, bóle brzucha
  • Efekty diety kapuścianej są bardzo nietrwałe
  • Może wywoływać efekt jo-jo
  • Monotonna
nutrigo lab burner

Efekty diety kapuścianej

Dieta kapuściana choć trwa zaledwie 7 dni, zapewnia zachwycające efekty. Już po pierwszych dniach od rozpoczęcia kuracji odchudzającej możemy zaobserwować między innymi redukcję tkanki tłuszczowej. Nie można również nie wspomnieć o tym, że dieta kapuściana reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza jelita i działa moczopędnie. W ciągu 7-dniowej kuracji odchudzającej możemy liczyć na utratę 4-5kg. Niemniej musimy sobie zdawać sprawę z tego, że usuwamy w głównej mierze ciężar wody, która jest usuwana z organizmu pod wpływem przyjmowania zwiększonych dawek potasu z kapusty i innych warzyw. Dlatego też, nie możemy zapominać o uzupełnianiu organizmu w wodę mimo, że warzywa i sama zupa są źródłem znacznych ilości wody.