Dieta 3D chili – postaw na kolory!

Dieta 3D chili została opracowana z myślą o osobach, które bez zbędnych wyrzeczeń pragną zgubić nadmierne kilogramy, a przy tym cieszyć się z przygotowanych posiłków. Dieta 3D chili pozwala w zaledwie tydzień pozbyć się aż 12 kilogramów tkanki tłuszczowej. Wybierz dietę bez wyrzeczeń- postaw na dietę 3D chili!

nutrigo lab burner

Spis treści

  1. Czym jest dieta 3D chili?
  2. Założenia diety 3D chili
  3. Jakie korzyści płyną ze stosowania diety 3D chili
  4. Dla kogo dieta 3D chili
  5. Przykładowe posiłki

Czym jest dieta 3D chili?

Dieta 3D chili jest dietą umożliwiającą utratę nadmiernych kilogramów poprzez wykorzystanie przypraw w 3 kolorach: żółtym, czerwonym i zielonym. Jak to działa? Ogólnie rzecz ujmując, dieta 3D chili polega na dobraniu odpowiedniej ilości przypraw i połączeniu ich z właściwymi składnikami jadłospisu, dzięki czemu możliwa jest redukcja masy ciała. Odpowiednio opracowany jadłospis z uwzględnieniem przypraw stanowi trójwymiarowy system spalania kalorii. Nazwa diety wiąże się z głównym składnikiem diety jakim jest papryczka chili. Niemniej niezmiernie istotne jest wprowadzenie do diety również przypraw czerwonych i żółtych. Zastanawiasz się, dlaczego tak ważne okazuje się połączenie przypraw aż w trzech kolorach? Jest to istotne z tego powodu, aby organizm nie uodpornił się na przyprawy z jednej gamy kolorystycznej, gdyż mogłoby to prowadzić do zatrzymania metabolizmu i spowolnienia procesu spalania tłuszczu. Połączenie przypraw w tych trzech kolorach: żółtym, czerwonym i zielonym sprawia, że układ trawienny będzie pracował w prawidłowy sposób.

Przyprawy czerwone

Przyprawy w kolorze czerwonym w diecie 3D chili ogrywają najważniejszą rolę, gdyż znacząco przyśpieszają pracę metabolizmu, a co za tym idzie spalanie tkanki tłuszczowej. Wśród czerwonych przypraw można wyróżnić: czerwoną paprykę ostrą i słodką, kurkumę, pieprz czarny, papryka pepperoni. Ogólnie rzecz ujmując, przyprawy czerwone to takie, które zawierają w sobie kapsaicynę, czyli składnik, który przyspiesza proces przemiany materii, co w efekcie powoduje redukcję tłuszczu. W związku z obecnością kapsaicyny, która przyspiesza proces przemiany materii, czerwone przyprawy powinny być obowiązkowym składnikiem kolacji, ponieważ dzięki temu możemy spalać zbędne kalorie już podczas jedzenia.

czerwone przyprawy

Przyprawy żółte

Zadaniem przypraw żółtych jest tonizowanie naszego organizmu, gdyż pozytywnie wpływają na nasz układ trawienny. Zadaniem żółtych przypraw jest pomoc w wyeliminowaniu problemów z niestrawnością i wszelkiego rodzaju problemów żołądkowych. Żółte przyprawy korzystnie wpływają na procesy trawienne zachodzące w naszym organizmie, gdyż pobudzają one do pracy kwasy żołądkowe, przez co czujemy się zdecydowanie lepiej. Wśród przypraw żółtych można znaleźć: cynamon, kardamon, curry, imbir.

przyprawy żółte

Przyprawy zielone

Przyprawy zielone odgrywają w naszej diecie szczególną rolę, gdyż pobudzają nasz układ trawienny do pracy. Z całkowitą pewnością zauważymy, że korzystnie wpływają na procesy trawienia, regulują pracę żołądka, dzięki czemu nie borykamy się z niestrawnościami i wzdęciami, a przy tym możemy zaobserwować redukcję tkanki tłuszczowej. Do przypraw zielonych zaliczają się bazylia, majeranek, oregano, tymianek, szałwia i mięta. W związku z tym, że zielone przyprawy zmniejszają niestrawność, zielonymi przyprawami powinniśmy doprawiać każde śniadanie.

zielone przyprawy

Założenia diety 3D chili

Dieta 3D chili nie jest dietą skomplikowaną, a jedyne czego bezwzględnie powinniśmy przestrzegać to 8-godzinny sen i spożywanie śniadania każdego dnia. Mimo że możemy sobie pozwolić na dozwolone potrawy i składniki odżywcze, nie możemy zapominać o konieczności wysypiania się, gdyż tylko w ten sposób jesteśmy w stanie regulować procesy trawienne. Nie możemy doprowadzać do sytuacji, gdyż zaburzeniu ulegnie praca naszego metabolizmu. Jesteśmy przekonani, że przestrzegając tych dwóch założeń zauważysz, że twoje ciało staje się smukłe i pozbawione tłuszczu.

Jakie korzyści płyną ze stosowania diety 3D chili

  • Wspomaga pracę układu trawiennego
  • Poprawia metabolizm
  • Dostarcza organizmowi kwasy Omega-3
  • Zapewnia uczucie sytości
  • Dostarcza niezbędne składniki odżywcze
  • Nie wywołuje efektu jo-jo

Dla kogo dieta 3D chili

Dieta 3D chili jest rozwiązaniem skierowanym zarówno do kobiet, jak również mężczyzn bez względu na wiek. Musimy jednak mieć na uwadze, że dieta 3D chili nie powinna być stosowana przez osoby, które mają problemy z układem trawiennym. Jednocześnie warto zauważyć, że z diety 3D chili nie powinny korzystać osoby chorujące na wrzody żołądka lub jakąkolwiek inną chorobę związaną z układem pokarmowym. Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze przed zastosowaniem diety 3D chili powinny zasięgnąć porady lekarza, gdyż między innymi czerwone przyprawy mogą powodować wzrost ciśnienia.

Przykładowe posiłki


Śniadanie

100 g jogurtu naturalnego z łyżeczką cynamonu + jeden cały banan;

Drugie śniadanie

pomarańcza obsypana cynamonem

Obiad

200 g indyka + 50 g warzyw na patelnię doprawionych 2 łyżeczkami słodkiej papryki

Podwieczorek

sok wielowarzywny

Kolacja

sałatka z papryki i jajka ze szczyptą chili


Śniadanie

jajecznica z pomidorami, szczypiorkiem, 1/2 łyżeczki bazylii i oregano.

Drugie śniadanie

100 g kefiru naturalnego doprawionego cynamonem i imbirem

Obiad

150 g dorsza gotowanego na parze z warzywami doprawionego łyżeczką bazylii, rozmarynu i majeranku

Podwieczorek

jabłko i woda z cytryną

Kolacja

pieczone jabłko z cynamonem i rodzynkami


Śniadania

omlet z otrąb pszennych z bananem i cynamonem

Drugie śniadanie

4 kostki czekolady gorzkiej z chili,

Obiad

polędwiczki wieprzowe z jabłkami i kminem rzymskim

Podwieczorek

sorbet truskawkowy z bazylią

Kolacja

kromka chleba żytniego razowego z plasterkiem polędwicy z kurczaka i musztardą rosyjską, czerwona herbata (200 ml)
nutrigo lab burner

Musimy sobie zdawać sprawę, że dieta 3D chili powinna składać się w głównej mierze z warzyw, owoców, chudego mięsa i ryb, nabiału, jak również pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz przypraw czerwonych, żółtych i zielonych. Niezmiernie ważna jest proporcja w doborze poszczególnych składników.